Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Welk werk kies jij als alles mogelijk is?

De deelnemers van de NoorderBaanBattle2018 gingen op zoek naar hun innerlijke Happy Rebel. De training over werkgeluk werd met enthousiasme door het bedrijf Rebelpoint gegeven. In deze workshop gingen de deelnemers op zoek naar antwoorden op vragen als “wie ben ik, wat wil ik en waarom wil ik dit”.

“Waar ben ik goed in, waar ben ik goed in” Klinkt het door de workshopzaal heen. De deelnemers spelen het Happy Rebel spel. Hierbij liggen kaartjes met vragen op een stapel in het midden van de tafel. De deelnemers mogen om de beurt een kaart van de stapel pakken, de vraag voorlezen en beantwoorden. De vragen helpen om te ontdekken wat je belangrijk vindt en waar jij wel of helemaal niet gelukkig van wordt. Een goede manier om jezelf beter te leren kennen. In het dagelijks leven vergeet je namelijk vaak om over dit soort vragen na te denken, terwijl deze wel van belang zijn.

De volgende oefening breekt aan. De deelnemers mogen kiezen om zowel hun ‘why’ te ontdekken, als het oefenen van hun pitch die gebaseerd is op deze ‘why’. De andere keus is om aan de slag te gaan met het ontdekken van hun ‘why’ en het pitchen op een later moment met het team te gaan oefenen.

Beide teams kiezen voor de laatste optie. De deelnemers hebben er alle vertrouwen in dat zij hun pitch later met hun eigen coaches goed weten te formuleren en te oefenen. Het graven in de intrinsieke drijfveren van de deelnemers gaat bijna van start. Eerst leren de deelnemers een kort stukje theorie over The Golden Circle. De Golden Circle bestaat uit drie schillen: de buitenste schil is wat je doet; de middelste schil is hoe je het doet; de binnenste schil is waarom je iets doet. De deelnemers luisteren vol bewondering; het nadenken over de binnenste schil is aan hun gezicht af te lezen.

Vol vertrouwen beginnen de deelnemers aan de oefening waarbij zij al snel ontdekken dat het toch wel een pittige opdracht is. Het blijkt toch lastig om vragen te beantwoorden omtrent je persoonlijke visie en doelen. Als je dan wel het antwoord op de vragen weet, blijft de vraag ‘waarom?’ steeds maar komen. In het begin staan de deelnemers er wat ongemakkelijk bij, maar het antwoord op de waarom vraag begint steeds meer te komen en ineens is er een nieuw inzicht bij. Er verschijnt een lach op de gezichten van de deelnemers.

De laatste deelnemer gaat vol vertrouwen op de stip staan. Hij denkt het antwoord te weten, want hij heeft al even bij zijn groepsgenoten kunnen spieken. Bij de eerste vragen rolt er al een mooi antwoord uit, een mooie pitch die al vaker tijdens sollicitaties gebruikt is. Dan komt de trainster Anique Wijnhoud met een leuke vraag: “wat zou je vanaf morgen gaan doen als geld geen rol speelt en alles mogelijk is?” Daar valt ook de laatste deelnemer door de mand, deze vraag had hij niet verwacht. Hij vertelt vol passie wat hij dan het liefste zou doen, een totaal ander verhaal dan de pitch die hij een paar minuten eerder nog hield.

De nieuwe inzichten, die erg verschillen van de oude, zorgen voor opluchting en een grote dosis nieuwe energie. Waar de deelnemers een beetje passief en zonder te veel verwachtingen de workshop binnen kwamen, liepen zij vol energie en met een stralend gezicht de workshop uit. Vol dankbaarheid, omdat zij hebben ontdekt wat zij nu echt belangrijk vinden en hoe zij dit in een nieuwe baan kunnen vinden.

Aan het eind van de workshop waren de deelnemers blij verrast hoe de workshop hen een grote stap dichterbij ‘worden wie je bent’ en ‘komen waar je past’ heeft gebracht.

Auteur: Lonneke Jansen