Spring naar navigatie Spring naar inhoud

In het zwarte gat vallen

Het is dan eindelijk zo ver! Na vier jaar ploeteren, zweten en stressen mag je dan eindelijk een handtekening onder je diploma zetten. Je bent afgestudeerd! Je ruilt de schoolbanken voor je droombaan. Vijf dagen per week werken in een vakgebied dat jij leuk vindt! Maar is dit allemaal wel zo makkelijk? Ligt die leuke baan wel voor het oprapen? En waar moet je eigenlijk beginnen? Pas op: voor je het weet zit je in het zwarte gat dat ‘afgestudeerd’ heet.

Doel bereikt

Als student heb je een doel voor ogen: afstuderen. Je houdt je bezig met leren, stages lopen en uiteindelijk je scriptie schrijven. Je werkt ontzettend naar het moment toe dat je je diploma behaalt en je geleerde kennis in de praktijk mag brengen. Als het eenmaal zo ver is ben je blij, trots en afgestudeerd! Maar wat nu? Je hebt geen verplichtingen meer van je studie, geen gratis OV (en wellicht stufi) en je hoeft nergens heen. In het begin is het leuk, die vrije tijd, maar vrij zijn met de gedachte in je achterhoofd dat je werk moet vinden maakt de vrijheid minder leuk. En dan ligt er iets op de loer…

Het zwarte gat

Veel studenten vallen na het afstuderen in het zogenoemde ‘zwarte gat’: een gevoel van demotivatie, geen zin in of gewoon door de bomen het bos niet meer zien. Zelf heb ik dit zwarte gat ook gezien: na mijn afstuderen was ik gemotiveerd om werk te vinden en begon met brieven schrijven. Bang voor een afwijzing was ik niet, dat hoort er nou eenmaal bij. Ik was erg realistisch over het feit dat ik als starter niet moet verwachten gelijk mijn droombaan te vinden. Ik solliciteerde dus ook gewoon door. Helaas kon ik na een tijd geen vacatures meer vinden die aansloten bij mijn opleiding. Op het gegeven moment liep ik onbewust het zwarte gat in. Bij de gedachte aan solliciteren of werken voelde ik de paniek al opkomen. ‘Ik zou nooit wat vinden wat ik leuk vind’. Ik wist niet eens meer wat ik leuk vond! Dankzij de NoorderBaanBattle ben ik opnieuw gaan nadenken wat ik wil, wat ik kan en waar ik moet zoeken. Gemotiveerd kwam ik er achter dat ik graag nog een studie wilde doen en ben gelijk begonnen met een nieuwe opleiding.

Tips

Een andere tip is om te kijken naar de eisen die je stelt voor een vacature. Ben je al die tijd op zoek geweest naar een fulltime job? Kijk ook eens naar gewenste functies die wat minder uren hebben. Misschien bestaat er een mogelijkheid om in de toekomst meer te werken, en anders bouw je altijd die belangrijke werkervaring op. Ook een traineeship of werkervaringsplaats is een mogelijkheid om werkervaring op te doen.

Bovendien heb je in deze periode best wel veel tijd, of het leuk is of niet. Gebruik deze tijd om mensen te ontmoeten die misschien belangrijk voor je kunnen zijn. Ga bijvoorbeeld naar netwerkborrels, lezingen of boek een bedrijfsbezoek! Tot slot, wees vooral geduldig en vertrouw in jezelf!

Zie je het echt niet meer zitten en heb je extra hulp nodig? Meld je dan aan voor de NoorderBaanBattle op: www.noorderbaanbattle.nl en wij helpen jou naar een passende werkplek!

Auteur: Eva Sikkema