Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Het aantal thuiswerkers groeit

Een vaste locatie om te werken is in deze tijd vaak niet meer nodig. Door het internet zijn we mobieler geworden dan ooit. Zolang je bestanden ergens online opgeslagen zijn kun je ze altijd en overal bereiken. Daarbij geldt ook dat we niet meer naast iemand hoeven te zitten om met iemand te overleggen: bellen, skype, mail… de mogelijkheden zijn eindeloos. Niet gek dus dat steeds meer mensen ervoor kiezen om thuis te gaan werken.  

Hoewel het nog steeds zo is dat meer mannen dan vrouwen thuis werken, wordt het uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) duidelijk dat er vooral een stijging is van de vrouwen die in 2017 thuis zijn gaan werken. In totaal waren er vorig jaar drie miljoen mensen die minstens een dag in de week vanuit huis werkten. De grootste groep thuiswerkers zijn mensen met een creatief of taalkundig beroep, vaak zijn dit ook zelfstandigen. De groep die het minst vanuit huis werkt? Dat zijn de mensen die werkzaam zijn in de transportsector. Niet zo gek natuurlijk!

Volgens onderzoekers van TNO en het CBS gaat thuiswerken vaak wel ten koste van aandacht voor de familie. 61 procent van de thuiswerkers zegt dat activiteiten met familie er wel eens bij inschieten door het werk dat zij doen. Veel van de thuiswerkers werken ook vaak over, vooral de thuiswerkers die een dagje in de week vanuit huis werken. Een verklaring daarvoor is dat zij hun werk juist graag thuis af willen maken en daardoor veel meer uren dan hun collega’s op kantoor aan het werk zijn.

Voor al die drie miljoen mensen die thuis werken: zorg er dus voor dat je privé-werkbalans niet verstoord wordt! Maar geniet ook vooral van de flexibiliteit en de vrijheid die je gekregen hebt door deze werksituatie.

Auteur: Rianne Hartog