Spring naar navigatie Spring naar inhoud

HELP: De winter komt eraan!

Na de warme oktoberdagen van het afgelopen weekend kunnen we het ons bijna niet voorstellen: de winter komt eraan. De dagen worden korter, donkerder en kouder. Waar we vaak in de zomer nog naar buiten gaan, zitten we in de winter het liefst binnen bij de warme kachel. Voor veel mensen voelt de winter als een lange, sombere periode. Als werkzoekende breng je veel tijd thuis door; een winterdip heb je zo te pakken. Wat doe je hieraan?

Dagelijkse structuur

Structuur in je dag is áltijd belangrijk, maar vaak is dit in de zomer net iets makkelijker dan in de winter. Zo is het in de zomer eerder licht, is het beter weer en is iedereen om je heen ook een stuk vrolijker. Een bepaalde houvast in het leven is voor elk mens van belang. Sta bijvoorbeeld elke dag rond dezelfde tijd op en plan je eetmomenten elke dag rond dezelfde tijd. Kleine aanpassingen die je veel actiever kunnen laten voelen. Om meer structuur te krijgen in je dagelijkse leven worden vaak de drie R’en genoemd: rust, reinheid en regelmaat. Klinkt misschien ouderwets, maar zeker de moeite waard om eens te proberen!

Een frisse neus

In de winter komen we vaak te weinig in contact met zonlicht. Door het beperkte zonlicht raakt onze biologische klok in de war én maakt ons lichaam te weinig melatonine aan. Melatonine is een stof die ervoor zorgt dat wij in slaap vallen. Door de donkere dagen in de winter maakt ons lichaam meer melatonine aan en worden we eerder slaperig en hebben we minder energie. Eén van de dingen die je hiertegen kan doen is ’s morgens vroeg naar buiten gaan om bijvoorbeeld een stukje te wandelen. Hoe meer blauw licht er in de lucht zit, hoe minder melatonine wij aanmaken. En je raad het al; de lucht in de ochtend heeft de meeste blauwe lucht. Elke ochtend een stukje wandelen helpt ook direct voor je dagelijkse structuur, win-win!

Ga erop uit!  

Ten slotte een tip die vooral voor werkzoekenden erg van belang is: blijf niet thuis zitten. Het is erg verleidelijk, het is koud buiten en binnen vanachter je laptop kun je toch ook prima solliciteren? Natuurlijk, je kan reacties blijven sturen op alle vacatures die je op internet tegenkomt, maar door mensen te ontmoeten wordt de kans opeens een stuk groter dat jij wordt aangenomen voor die baan! Ga eens langs bij een aantal bedrijven waar je graag zou willen werken. Netwerken is waar het allemaal om gaat en onthoud daarbij: het gaat er niet om dat je jezelf verkoopt, het gaat om de relaties die je opbouwt. Netwerken kan dus ook prima tijdens een verjaardagsfeest, een kerstdiner of wanneer je een oud-klasgenoot tegenkomt op straat! Helaas lukt netwerken alleen niet als je binnen vanachter je laptop blijft solliciteren. Erop uit dus!

Naast deze drie tips om door een winterdip heen te komen zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om meer energie te krijgen tijdens de winter: eet gezond, beweeg genoeg en neem eventueel vitamines. Zorg goed voor jezelf, maar dat zou je natuurlijk het hele jaar door moeten doen!