Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Een sprong in het diepe voor coach Marten

Je baan opzeggen omdat je hart er niet ligt, omdat je weet dat je eigenlijk iets anders wilt gaan doen. Best eng en onvoorspelbaar, maar coach Marten liet zich niet tegenhouden en volgde zijn hart. Ongeveer een jaar geleden heeft hij de marketing achter zich gelaten en is hij gaan ontdekken wat echt bij hem past. Inmiddels is hij coach bij de NoorderBaanBattle, doet hij mee aan verschillende vrijwilligersprojecten én begint hij over een maand aan zijn nieuwe baan als trainer! Wij spraken hem om te vragen hoe dit tussenjaar voor hem geweest is, welke obstakels hij is tegengekomen en hoe hij als coach zijn team inspireert.

Wat doe je als je merkt dat je hart niet meer ligt bij het werk wat je doet? Dat je niet meer met plezier naar je werk gaat? Marten zat in deze situatie, hij werkte al een aantal jaren binnen de marketingbranche, toen hij erachter kwam dat dit niet meer het werk is waar hij gelukkig van werd. “Toen ik net begon met werken kon ik er niet vroeg genoeg zijn, ik ben echt een ochtendmens en vind het heerlijk om op tijd te beginnen. Langzamerhand werd dit minder, ik kwam steeds later op mijn werk en keek steeds meer naar de klok. Dat was eigenlijk al een teken dat ik niet op mijn plek zat” aldus Marten. “Veel van mijn vrienden zijn ook marketeers. Als we dan ’s avonds gezellig in de tuin zaten dan ging het al snel over het werk, ik merkte steeds vaker dat tijdens die gesprekken mijn gedachten afdwaalden. Het interesseerde me gewoon niet meer.” Niet alleen Marten voelde dat hij niet meer op zijn plek zat, ook zijn werkgever had door dat dit niet was waar hij gelukkig van zou worden. “Op een gegeven moment ging ik in gesprek met mijn manager en hebben we erover kunnen praten. Het stomme is dat ik mijn werk wel goed deed, dat ik een mooi salaris had bij een prima werkgever. Toch was het ook voor mijn manager duidelijk dat ik niet meer met plezier in mijn stoel zat. “Je straalt geen plezier uit, het is alsof we je het werk aandoen” waren letterlijk de woorden die ik van hem te horen kreeg. Dit was voor Marten het laatste zetje wat hij nodig had.

Connecting the dots

“Toen ik het gesprek met mijn manager had gehad voelde ik me opgelucht, ik kon beginnen met een zoektocht naar mijn droombaan. Ken je die quote van Steve Job? “You can only connect the dots looking backwards” daar geloof ik wel in. Als ik ook terugkijk naar de werkzaamheden die ik het liefste deed tijdens mijn baan als marketeer dan waren dat bijvoorbeeld de stagiairs begeleiden, maar ook eropuit gaan om de klanten te bezoeken.” Dat is wat ik nu ook wilde gaan doen: werk waarbij ik mensen kan coachen en trainen. Hoewel Marten er zelf achter stond om te stoppen bij zijn laatste werkgever, was het ook niet altijd makkelijk. Hij besloot een jobcoach te nemen, die hem kon helpen bij zijn zoektocht. “Soms dacht ik ook “wat heb ik gedaan, ik ga weer gewoon een marketingbaan zoeken.” Dan had ik bijvoorbeeld net een aantal mensen gevraagd voor een netwerkgesprek, maar kreeg ik telkens nee als antwoord. Het proces is zwaar, maar mijn vriendin en vrienden hebben me er goed doorheen geholpen. Door hen wist ik telkens weer waarom ik deze stap genomen had.”

Bezig blijven

Het feit dat Marten een jaar lang geen baan gehad heeft betekent absoluut niet dat hij stil gezeten heeft. Hij is natuurlijk coach geworden bij de NoorderBaanBattle, maar geeft daarnaast ook workshops voor de stichting Noordbaak aan scholieren van het Alfa College. Ook coacht hij jongeren bij Kans050. “Ik zou mijn vrijwilligerswerk niet zomaar opgeven, het moet wel passen naast mijn baan, maar ik ben me er nu wel bewust van dat werkgeluk het allerbelangrijkste is.” In zijn rol als coach geeft Marten dan ook graag mee dat de deelnemers zoveel mogelijk moeten gaan experimenten met wat ze leuk vinden om te doen. “Niet alles hoeft logisch te zijn, je kunt best een keer iets gaan doen omdat het je gewoon leuk lijkt. Ik vind het zelf bijvoorbeeld heel leuk om te gaan koken, dus trok ik de stoute schoenen aan en heb ik bij een restaurant gevraagd of ik een dagje mocht meehelpen in de keuken. Het grappige was dat ze die week zo druk waren dat ik uiteindelijk zelfs drie dagen heb meegeholpen. Ik kwam er wel achter dat koken thuis en koken in een restaurant twee totaal andere dingen zijn. Maar nu weet ik wel hoe het is.” Een tip die Marten dan ook graag wil meegeven aan iedereen die op zoek is naar zijn of haar droombaan is om dingen te blijven doen. Ga er op uit. Zie jezelf als wetenschapper en experimenteer erop los. Op die manier leer je jezelf kennen en blijf je jezelf ook ontwikkelen. Volg je hart, dat is waar het om gaat!

Inmiddels ligt er een contract klaar voor Marten en kan hij aan de slag als coach trainer. We wensen hem daar heel veel succes en vooral veel werkplezier. Gelukkig zijn we hem bij de NoorderBaanBattle nog niet kwijt, want hij blijft zijn team gewoon trouw tot aan de finale!