Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Coach Peter: “Ik zorg er graag voor dat dingen op gang komen.”

Ook dit jaar zijn er bij de NoorderBaanBattle weer een aantal coaches die de teams begeleiden bij hun zoektocht naar een passende werkplek. Een van die coaches is Peter Vos, een enthousiaste coach die “mensen beter wil laten presteren”. Wij van de NoorderBaanBattle zijn met Peter in gesprek gegaan om te kijken wie hij is, wat hij doet en welke tips hij ons en de werkzoekenden nog kan meegeven. Want zelf is hij ook na een periode van drie jaar weer aan het werk!

Tijdens de kick-off van de baan battle stelde Peter zich nog voor aan zijn team, in de veronderstelling dat hij de komende weken hun coach zou zijn. Niet wetende dat nog geen week later hij een baan kreeg aangeboden bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen. Een kans die hij met beide handen heeft aangepakt. “Het allerleukste is dat ik nu nog alles mag doen wat ik leuk vind. Het is een nieuwe organisatie en alles moet nog worden vormgegeven. Daar hou ik van, ik zorg er graag voor dat dingen op gang komen” vertelt Peter. Dit aspect vond hij ook terug bij de NoorderBaanBattle. “De deelnemers moeten zelf aan de slag, maar je kunt ze wel helpen. De ene keer wat meer, de andere keer juist wat minder. Allemaal om de deelnemers uiteindelijk beter te laten presteren en hun eigen keuzes te laten maken.”

Een lange weg

Zelf is Peter ooit begonnen als dienstplichtig militair in Steenwijk, waarna hij is begonnen op de politieacademie. Wegens omstandigheden heeft hij dit nooit kunnen afmaken en is hij de beveiliging ingerold. “Ik heb nooit spijt gehad dat ik de politieacademie niet heb kunnen afmaken, ik heb daardoor zoveel andere mooie dingen kunnen doen.” De beveilig bleek toch ook niet helemaal Peter zijn ding te zijn. “In ’97 kreeg ik opeens de geest, ik ben toen begonnen aan een hbo-opleiding en heb daarna ook nog twee post hbo-studies gedaan. Ik was denk ik 30, 31 toen ik begon met de opleiding. Maar dit is wat ik echt wilde.” Vertelt hij. Uiteindelijk kwam hij aan het werk bij het GAK, later UWV, waar hij een leuke tijd gehad heeft. Toch besloot hij in 2012 om daar te stoppen toen die kans hem voordeed. Hij had een plan: het opzetten van een hardloopzaak. “Ik heb veel geleerd van die periode. Het opzetten van een eigen bedrijf kent veel kanten. Het is ook niet altijd goed gegaan, maar toch heb ik er ontzettend veel van geleerd. Eerlijk gezegd vond ik het ook helemaal niet meer zo leuk toen de winkel eenmaal open was en de opstartfase voorbij was” vertelt hij lachend. “Ik blijf dat toch het leukste vinden, projecten opstarten.” Helaas bestaat de winkel inmiddels niet meer, maar het hardlopen geeft hij niet zomaar op. Hardlooptrainingen geeft hij nog steeds met erg veel plezier.

Proberen bestaat niet

“Het woord proberen kennen we niet, ik gebruik het woord ook zo min mogelijk. Ik ben me daar heel erg van bewust. Je moet dingen gewoon doen. Je kunt wel proberen een glas te pakken, maar dan doe je eigenlijk niets. Of je pakt het glas, of je pakt hem niet” aldus Peter. Ook heeft hij nog een tip voor werkzoekenden: blijf leren, jezelf ontwikkelen en blijf dingen doen. “Het belangrijkste is dat je dingen blijft doen, dat je blijft leren. Dat hoeft echt geen hele studie te zijn. Doe een wijncursus bijvoorbeeld, of een workshop schilderen. Je komt op die manier altijd wel nieuwe dingen over jezelf te weten en je leert nieuwe mensen kennen. Wie weet wat deze mensen weer voor jou kunnen betekenen!” En mocht het even niet lukken met solliciteren en zit alles even tegen? Dan is het ook helemaal niet zo erg om even pauze te nemen “Gun jezelf de tijd om soms even niks doen. Ga dan even een weekje wat leuks doen, maar pak het wel weer op! Het heeft geen zin om in een negatieve spiraal te blijven en in de mindset te blijven solliciteren.”

Aan het eind van het gesprek vragen we Peter nog naar een leuk feitje over hemzelf. “Ik heb altijd een kaartje in mijn portemonnee waarop staat “ik vertrouw op mijn gevoel” antwoord hij. En ik denk dat dat precies is wat we van hem kunnen leren. Volg je hart en je gevoel, blijf jezelf dingen leren, dan kom je er wel. En als iemand daar een goed voorbeeld van is, dan is het Peter zelf!