Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Bewegen en werk

Het is Wandel-naar-je-werk-dag! Voldoende bewegen is erg belangrijk voor je gezondheid maar ook voor je werkprestaties.

De helft van de Nederlanders gaat lopend naar het werk als de afstand kleiner is dan 1 kilometer. Daarnaast gaat bij een afstand tussen 1 en 3,7 kilometer 60 procent met de fiets. Dit aldus een nieuwsbericht op Nu.nl naar aanleiding van een bericht van het CBS.

Dat bewegen ontzettend belangrijk is voor de gezondheid is algemeen bekend: de gezondheidsraad in Nederland adviseert minstens 150 minuten per week matig intensieve inspanning. Hier valt bewegen ook onder.

Maar wist je dat bewegen ook belangrijk is voor je werkprestaties? Onderzoeken van de Universiteit van Bristol en Leeds hebben aangetoond dat mensen die veel sporten en bewegen beter presteren op het werk! Dit komt omdat bewegen het stresshormoon cortisol omlaag brengt, een belangrijke factor voor hoe goed er gepresteerd op het werk. Daarnaast is stress niet goed voor de gezondheid: belangrijk dus om dit terug te dringen!

Daarnaast toont onderzoek uit Harvard aan dat je de hersenen een nieuwe impuls geeft na het sporten: de impuls zorgt voor een toename van een hormoon dat veroudering voorkomt en het verwerken van informatie versnelt. Handig toch?

Dus, ga jij ook wandelen vandaag?

Auteur: Ewout van der Lustgraaf